Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΣΑΛΠΙΣΑΤΕ ΝΟΜΗ ΙΠΠΩΝ του Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη

Όσοι είχαν σχέση με το πολεμικό ναυτικό θα γνωρίζουν την έκφραση που διάλεξα ως τίτλο καθώς και το περιεχόμενό της. Για τους νεώτερους και όσους την ακούν πρώτη φορά, σε συντομία περιγράφω το γεγονός. Κατά την διάρκεια του Α΄Π.Π. ένα οχηματαγωγό της εποχής μετέφερε μουλάρια, άλογα, γαϊδούρια κλπ. ζώα από το μέτωπο στο ναύσταθμο. Λόγω έλλειψης πόρων οι ζωοτροφές ήταν λίγες, συνέβαλε και η θαλασσοταραχή και καθυστέρησε το ταξίδι, τέλειωσαν οι τροφές. Άρχισαν τα ζώα να φωνάζουν, να χτυπούν τα πόδια τους κλπ. και υπήρχε ο κίνδυνος το πλοίο να υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τα ίδια τα ζώα να τραυματιστούν μεταξύ τους.

Σύσκεψη της σύσκεψης αλλά λύση δε φαινόταν, διότι ζωοτροφές δεν υπήρχαν και υπολόγιζε ο κυβερνήτης ότι σκάρτες δυο μέρες θα φθάσει στο ναύσταθμο. Φώναξε, λοιπόν, τον σαλπιγκτή και τον διέταξε την καθιερωμένη ώρα ταΐσματος των ζώων να σαλπίζει «νομή ίππων», που ήταν το σάλπισμα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ταΐσματος. Πράγματι, έτσι και έγινε.


Άκουγαν τα ζώα τον ήχο της σάλπιγγας, τον συνδύαζαν με τον ήχο που άκουγαν πάντοτε λίγο πριν τη διανομή και ηρεμούσαν διότι πίστευαν ότι το «φαγητό» έρχεται. Από σάλπισμα σε σάλπισμα κατάφερε ο κυβερνήτης να φθάσουν ζώα και πλήρωμα σώοι στον προορισμό τους.

Αυτό το περιστατικό ή μάλλον την πρόθεση, το «Σαλπίσατε νομή ίππων» μου θυμίζουν οι συνεχείς ανακοινώσεις των υπευθύνων για την τύχη του τόπου μας. Σαλπίζουν κάθε τόσο, πότε την επέκταση του αεροδρομίου, πότε την κατασκευή νέου λιμένα, πότε την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού, πλην όμως, διαπιστώσεις χωρίς αποτέλεσμα, άσε που συσκέπτονται σε κλειστές και εξωθεσμικές συσκέψεις κ.ά.

Είναι να απορείς! Μήπως έχουν μπερδευτεί; Αγαπητοί κύριοι, είστε εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες εδώ και ένα χρόνο με προεκλογικά προγράμματα, σχέδια κλπ., με τα οποία υποσχόσαστε λύσεις για τα θέματα, είστε εκλεγμένοι και με τη σημαία της κυβέρνησης η οποία κλείνει αισίως τα δυο χρόνια, προχωρήστε και αφήστε τις διαπιστώσεις.

Το άλλοθι της ανίκανης δεξιάς κυβέρνησης της Ν.Δ. εδώ και δυο χρόνια δεν υφίσταται, ποιος σας εμποδίζει να προχωρήσετε; Ποιος σας εμποδίζει να ξεκινήσετε π.χ. το νέο λιμάνι, για το οποίο μια βδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Λαμπρινούδης ανακοίνωνε με τον κ. Σηφουνάκη ότι το θέμα τελείωσε με την ένταξή του στο τομεακό του υπουργείου;

Ο «ανίκανος» υπουργός αγροτικής ανάπτυξης της Ν.Δ. Μπασιάκος έφυγε πριν δυο και πλέον χρόνια, ποιος σας εμποδίζει και δεν ξεμπλοκάρετε το έργο της Κόρης γεφύρι; Ποιος σας εμποδίζει να αναζητήσετε χρήματα για την επέκταση του αεροδρομίου; Εκτός από την προχειρότητα του σχεδιασμού σας, ποιος σας εμποδίζει να συνεχίσετε το έργο στο Σαραπιό που χάσκει νεκρό και εγκαταλελειμμένο;

Συρθήκατε σε σύσκεψη για τον τουρισμό από τα συσσωρευμένα προβλήματα των επαγγελματιών, στο τέλος της σεζόν. Αν δεν το κάνετε για δούλεμα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Η Χίος έφθασε στο σημείο απαξίωσης που είναι σήμερα, εξαιτίας των παραλείψεων και του ανύπαρκτου ορθολογικού αναπτυξιακού σχεδιασμού των τελευταίων χρόνων και με ευθύνη συγκεκριμένων ανθρώπων. Το μυροβόλο και αγαπημένο, ανέκαθεν, νησί των περιηγητών, η Χίος, κατάντησε να μην είναι ελκυστικός τόπος, πρέπει να το καταλάβουμε για να ανασκουμπωθούμε. Και όσο δεν είμαστε ελκυστικός προορισμός, τα εισιτήρια θα είναι ακριβά, τα πλοία και τα αεροπλάνα λίγα και μικρά, οι θέσεις εργασίας θα λιγοστεύουν κ.ο.κ..

Στην Χίο ήρθαν χρήματα πολλά, αλλά ξοδεύτηκαν με λάθος προτεραιότητες, χωρίς να πιάσουν τόπο και τώρα, εν μέσω οικονομικού κυκλώνα, ζητάμε άλλα για να διορθώσουμε τα παλιά, μόνο που λεφτά δεν υπάρχουν όπως τα ξέραμε.

Λεφτά θα έρθουν στον τόπο από ιδιώτες και τα προβλήματα θα επιλυθούν πιο εύκολα μόνο αν βάλουμε στόχους νοικοκυρέματος. Πρωταρχικός στόχος είναι η Χίος να γίνει ελκυστική, ξανά όμορφη, μυρωδάτη, παστρικιά. Αν δεν έχετε όραμα φύγετε. Σταματήστε, όμως, να σαλπίζετε νομή ίππων, μπορεί να μας βλέπετε, δεν είμαστε όμως, ούτε ίπποι, ούτε ημίονοι!


Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.
Δημοτικός Σύμβουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου