Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Άνεμος-Αξάνεμος



ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΣΤΗ ΒΟΛΙΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 2011

Με τη φράση «Σε πείσμα των καιρών» να κυριαρχεί σε ανακοινώσεις, δελτία τύπου και εισαγωγικά σημειώματα εκδηλώσεων, ο «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», η μεγάλη διοργάνωση συνόλου πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής, επανέρχεται για δεύτερο καλοκαίρι και μάλιστα … δριμύτερη, αφού συνεργαζόμενη με την Εθελοντική Κίνηση των «19», φτάνει μέχρι τη Βολισσό, ενώ εκτός των τειχών, η πρώτη της συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πατρικών, «βάζει στο χορό» ένα ακόμη χωριό της περιοχής των Μαστιχοχώρων.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τους επικεφαλής των διοργανωτών του Φεστιβάλ, Σ. Πειραντάκου, Γ. Περαντάκο και Μ. Βαρλά, τους Κ. Ρυμική και Ν. Γεωργούλη της Κίνησης «19», τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πατρικών Αρ. Ρηγάκη, τη Μ. Γαλάτουλα, να εκπροσωπεί την Προοδευτική Ένωση Καλαμωτής, αλλά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Ζαφείρη, που τοποθετεί, ή προσπαθεί τέλος πάντων, το αδρανοποιημένο θέατρο στη χορεία των ενεργών πολιτιστικών οργανισμών, παρουσιάστηκε όλο το πρόγραμμα με εικαστικές εκθέσεις, διοργανώσεις για παιδιά και ενήλικες, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Το φεστιβάλ αποτελεί το μεγαλύτερο και αρτιότερο πολιτιστικό σύνολο δράσεων που θα πραγματοποιηθεί το 2011 στη Χίο και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Χίου, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της διοργάνωσης, χρηματοδοτεί, έστω και κατά το ήμισυ, τη συναυλία του Τρίφωνου στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειούς.

Από τις πρώτες εκδηλώσεις
Έτσι σήμερα 3ης Αυγούστου με παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα Πούπαλου-Στάθη, ως πανηγυρική έναρξη και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, στο Σχολείο των Πατρικών, στις 23.00, ξεκινά ο ΑΞΑΝΕΜΟΣ, που θα διαρκέσει έως και τις 17 Αυγούστου.
Ανάμεσά τους έχουν επιλεγεί να συντελεστούν υπαίθριες εκθέσεις της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και των φωτογράφων Στρατή Βογιατζή, Δέσποινας Κλούβα, Γιάννη Κωσταρή, Γιάννη Οικονόμου και Γιώργου Τσακνιά, αλλά και θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με την επιμέλεια της θεατρολόγου Αντριάνας Μαΐστρου, από το προσεχές Σάββατο έως την Τρίτη 14 Αυγούστου και ώρες από 19.00 έως 21.30 στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής.
Βραδιά λόγου με θέμα «Μικρά Ασία και Πρόσφυγες: Από τους μύθους στη νοσταλγία», είναι το αφιέρωμα στους Μικρασιατικής καταγωγής Καλαμωτουσίους, από τον ιστορικό Μιχ. Βαρλά, στην Κάτω Παναγιά της Καλαμωτής, στις 21.30 του Σαββάτου. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Καλαμωτή: από την Ερινά στον Βαρβακά» του Γιάννη Οικονόμου και της Άννας Μισαηλίδου για την Καλαμωτή και την πορεία της στο χρόνο, στις 22.45.
Τέλος την Κυριακή θα παραστεί μουσικοθεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο Χιώτικο Παραμύθι «Η μοχθηρά πενθερά» που φτάνει σε μας από ένα παλιό χειρόγραφο του 1893. Τη μουσική, που εμπνέεται από παλιές δημοτικές μελωδίες σωσμένες σε αγιορείτικα χειρόγραφα, έγραψε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης, ερμηνεύει η ηθοποιός Αιμιλία Φουντούκη, ενώ η Αγγελίνα Τκάτσεβα σε σαντούρι και κρουστά και ο συνθέτης σε ούτι, φλογέρες, κρουστά και τραγούδι, επενδύουν μουσικά την παράσταση. Το παραμύθι παρουσιάζεται την Κυριακή στον Αγ. Γιάννη της Καλαμωτής, στις 21.30 και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου «ανηφορίζει» στο Σχολικό Συγκρότημα της Βολισσού, την ίδια ώρα.

Τα «δυνατά» χαρτιά
Σε όλα αυτά, χωρίς να υποτιμάται η αξία όμως των ανωτέρω, σίγουρα ξεχωρίζουν:
- Ο «Συμβολαιογράφος»  αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή και την Κυριακή στη Βολισσό, με την Υρώ Μανέ, με εισιτήριο μόλις τα 10 ευρώ.
- Η κοινή συναυλία των συγκροτημάτων «Υπόγεια ρεύματα» και «Τρίφωνο» στη Βολισσό, με εισιτήριο 15 ευρώ, στις 12/8.
- Το αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο, την επόμενη ημέρα, πάλι από το «Τρίφωνο», στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειός, κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο, μια προσφορά του Δημοτικού Οργανισμού, που ανέλαβε όλο το κόστος της συγκεκριμένης συναυλίας, αποτελώντας και τη μοναδική ίσως εκδήλωση, που καταβάλει το κόστος της ο δήμος Χίου και τέλος
- Η μεγάλη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Καλαμωτή την Τετάρτη 10 Αυγούστου, με το πολύ προσιτό εισιτήριο των 15 ευρώ, προσφορά του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ 03/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου