Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Φεστιβάλ “ΑΞΑΝΕΜΟΣ” 2011

Αθήνα, 28/6/2011
Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Χίου - Αττικής διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά και σε πείσμα των καιρών το φεστιβάλ “ΑΞΑΝΕΜΟΣ” στη Χίο. Για ακόμα μια φορά το φεστιβάλ αγκαλιάζει όλες τις τέχνες στην προσπάθεια μας να προβάλλουμε το νησί μας, να συνεργαστούμε πιο στενά με τους τοπικούς φορείς και να προσφέρουμε ψυχαγωγία στους επισκέπτες και τους κατοίκους των χωριών μας. Η προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη των χορηγών μας αλλά και της μεγάλης ομάδας εθελοντών της Καλαμωτής που προσφέρει πολλές ώρες δουλειάς για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Φέτος ο “ΑΞΑΝΕΜΟΣ” εξαπλώνεται και σε συνεργασία με την «Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την  ΑΜΑΝΗ (19)», την κοινότητα Πατρικών και τον «Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής», θα υλοποιήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στη νότια (Καλαμωτή και Πατρικά), όσο και στη βόρεια Χίο (Βολισσός). 

Το φεστιβάλ μας υποστηρίζεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας» του Δήμου Χίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο και την κοινότητα Καλαμωτής.

Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2011 (από Τετάρτη 3/8 έως Τετάρτη 17/8) περιλαμβάνει:

  • Υπαίθριες εκθέσεις της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και των φωτογράφων Στρατή Βογιατζή, Γιάννη Κωσταρή, Γιάννη Οικονόμου, Δέσποινας Κλούβα και Γιώργου Τσακνιά.  Καλαμωτή και Πατρικά, Τετάρτη 3/8 έως Δευτέρα 15/8.
  • Έκθεση ζωγραφικής και υπαίθρια εγκατάσταση του εικαστικού Γιάννη Φιλίππου. Καλαμωτή, Τετάρτη 3/8 έως Τετάρτη 10/8  και Βολισσός, Πέμπτη 11/8 έως Δευτέρα 15/8.
  • Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα Σταμάτη και Μαρκέλλου Πούπαλου και τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων. Πατρικά, Τετάρτη 3/8.
  • Θεατρική παράσταση «Ο Συμβολαιογράφος» του Ν. Βασιλειάδη σε σκηνοθεσία Γ. Καραμίχου. Ερμηνεύει η Υρώ Μανέ, θεατρική διασκευή Εμμ. Αλεξίου, Γ. Καραμίχος, σκηνικά Χρ. Κωστέα, κοστούμια Ελ. Παπανικολάου, φωτισμός Κ. Μαραγκουδάκη. Η παράσταση παίχτηκε φέτος στην Αθήνα στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ. Αρμένη, Αίθουσα «Κάρολος Κουν».  Καλαμωτή, Πέμπτη 4/8 και Παρασκευή 5/8 και Βολισσός, Κυριακή 7/8.
  • Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με την επιμέλεια της θεατρολόγου Αντριάνας Μαϊστρου.  Καλαμωτή, Σάββατο 6/8 έως Τρίτη 16/8.
  • Βραδιά λόγου «Μικρά Ασία και Πρόσφυγες: Από  τους μύθους στη νοσταλγία» του ιστορικού Μιχάλη Βαρλά αφιερωμένη στους μικρασιάτες συντοπίτες μας και προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Οικονόμου για την Καλαμωτή στην πορεία της μακραίωνης ιστορίας της. Καλαμωτή, Σάββατο 6/8.
  • Μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο Χιώτικο Παραμύθι «Η μοχθηρά πενθερά» που φτάνει σε μας από ένα παλιό χειρόγραφο του 1893. Τη μουσική, που εμπνέεται από παλιές δημοτικές μελωδίες σωσμένες σε αγιορείτικα χειρόγραφα, έγραψε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης. Ερμηνεύει η ηθοποιός Αιμιλία Φουντούκη και μουσική παίζουν ζωντανά η Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι, κρουστά) και ο Γιώργος Χατζημιχελάκης (ούτι, φλογέρες, κρουστά, τραγούδι). Καλαμωτή Κυριακή 7/8 και  Βολισσός Δευτέρα 8/8.
  • «Αμανιάδα»: Aναβίωση παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών των 19 χωριών της Αμανής, για τα παιδιά των αποδήμων. Βολισσός, Τρίτη 9/8.
  • Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, με εντελώς προσωπικό στίγμα και αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος, που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς οπαδούς και μουσικόφιλους ακροατές. Καλαμωτή,  Τετάρτη 10/8.
  • Υπαίθρια έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου. Βολισσός, Πέμπτη 11/8  έως Δευτέρα 15/8.
  • Παράσταση κουκλοθέατρου του θιάσου «Τα φτερά του Μύθου» βασισμένη πάνω στη βραβευμένη και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ ταινία, ιρανικής παραγωγής, «τα παιδιά του Παραδείσου». Καλαμωτή, Πέμπτη 11/8.
  • Συναυλία με τα συγκροτήματα «Υπόγεια Ρεύματα»  και «Τρίφωνο»: το rock συναντάει το έντεχνο και την παράδοση. Δύο αγαπημένα συγκροτήματα επί σκηνής προσθέτουν τα ερεθίσματά τους δημιουργώντας μία ξεχωριστή μουσική συνεύρεση. Βολισσός, Παρασκευή 12/8.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, με το συγκρότημα «Τρίφωνο». Καλαμωτή, Σάββατο 13/8.
  • Αφήγηση παραμυθιών από τις «Παραμυθοκόρες». Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται παραμύθια με μουσική, χορό και παντομίμα. Πατρικά, Κυριακή 14/8.
  • Cine “Αξάνεμος”. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές.Καλαμωτή, Δευτέρα 8/8 και Παρασκευή 12/8  και Πατρικά, Τρίτη 9/8.  Πρώτη διεθνής συνεργασία του φεστιβάλ με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ομέρ Ασάν, «Αδερφέ που πας; Η Ανταλλαγή» που αναφέρεται στις συνέπειες των «τραυμάτων», που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός του Πόντου.
  • Παραδοσιακή καλαμωτούσικη βραδιά «Με της μνήμης τα πανιά». Μουσική, με την ορχήστρα των αδελφών Αυγουστίδη, χορευτικά συγκροτήματα του νησιού  και φαγητό από τις νοικοκυρές του χωριού.  Καλαμωτή, Τετάρτη 17/8.


Οι εκδηλώσεις εκτός των συναυλιών και της θεατρικής παράστασης – που έχουν ένα σχετικά χαμηλό εισιτήριο - προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. 
Οι ώρες και οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιουλίου με νέο δελτίο τύπου.

Kαλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ:  Γιώργος Περαντάκος
Δημόσιες σχέσεις:  Αργυρώ Αγγελοπούλου
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8211400

Για το Σύλλογο Καλαμωτούσων Χίου – Αττικής και το φεστιβάλ “ΑΞΑΝΕΜΟΣ”
Η Πρόεδρος
Σεβαστή Πειραντάκου

1 σχόλιο: