Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Συζήτηση ερώτησης για την Μαστίχα Χίου στην Βουλή από τον Βουλευτή Χίου Κ.Μουσουρούλη.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το νησί που πληγώναμε» είναι ο τίτλος της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για τη μαστίχα και το νησί της Χίου, υπογράμμισε, χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια σχετικής Ερώτησής του, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης.

Αν και το Υπουργείο προχώρησε σε τροποποιήσεις των κατανομών μεταξύ των διαφόρων προϊόντων που ενισχύονται από τον Κανονισμό 1405/2006, εντούτοις, όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, διατηρεί την ενίσχυση των μαστιχοπαραγωγών στα ίδια επίπεδα που είχε καθορίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 (1.150.000 Ευρώ).
Αναφερόμενος στην αύξηση των φόρων και των εισφορών στον ΕΛΓΑ, αλλά και στις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων, όπως στην περίπτωση της φωτιάς στην Καμαρωτή Χίου, ζήτησε από την Κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως, ότι αναγνωρίζει τη σημασία της μαστίχας για την τοπική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωστής Μουσουρούλης πρότεινε στο επισπεύδον Υπουργείο, να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα (Κανονισμός, Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», ΕΣΠΑ κλπ) για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που να περιλαμβάνει την ενίσχυση της καλλιέργειας, την πιστοποίηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα, την επιμόρφωση των αγροτών, την προστασία του προϊόντος με επιστημονικές έρευνες, την ενίσχυση εμπορικών δικτύων και εξαγωγών κλπ, ανεξάρτητα από αρμοδιότητες.
Τέλος, αναφερόμενος στο Σχέδιο Νόμου περί συνεταιρισμών, με δεδομένη τη Συνταγματική προστασία που απολαμβάνει το Συνεταιριστικό καθεστώς στο χώρο της μαστίχας, αλλά και των στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι οι συνεταιρισμοί είναι ενεργοί και κερδοφόροι, ζήτησε τη διατήρησή τους.
Σημειώνεται ότι η αρμόδια Υφυπουργός, στη δευτερολογία της, αναγνώρισε ότι οι συνεταιρισμοί “πρέπει να στηριχθούν, να θωρακιστούν και να αποτελέσουν την προμετωπίδα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής!”  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου