Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τι κι αν είμαστε φτωχοί…

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΝΤΑΡΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η πολύ καλή οργάνωση και προετοιμασία από το διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Γ. Ζαφείρη, μαζί με τη δεξιοτεχνία του Γιώργου Περαντάκου και των εξαιρετικών μουσικών που τον συνόδευαν (Ευαγγελία Μαυρίδου, Τατιάνα Θεολόγου και Σοφία Μουλακάκη), συνέτειναν ώστε το «Ενθύμιον» στο Μάνο Χατζιδάκι να μετριάσουν την κατήφεια και τη μιζέρια της χώρας και της πόλης μας, τουλάχιστον για τις ώρες της παράστασης.
Η αίθουσα του Ομηρείου ήταν κατάμεστη, το κοινό ζωντανό και οι καλλιτέχνες σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη χημεία επικοινωνίας και να ανταποκριθούν άπαντες, καθιστώντας την εκδήλωση «ενθύμιον» για τον καθένα.
Κοινή διαπίστωση φίλων και θαυμαστών του Καλαμωτούση καλλιτέχνη είναι ότι ο Γ. Περαντάκος σε κάθε εμφάνισή του έχει εξελικτική διαδρομή, δεν είναι στατικός, ενώ το ρεπερτόριο που επέλεξε να εκτελέσει από το έργο του Χατζιδάκι ήταν το δυσκολότερο, ανταποκρινόμενος πάντως άψογα και εκπλήσσοντας ευχάριστα με τη συνεχώς διαπιστούμενη καλλιτεχνική του ωριμότητα.
Μοναδική δράση και εκδήλωση της περιόδου από δημόσιο φορέα η προχθεσινή και μάλιστα του πενόμενου (και πονεμένου) Θεάτρου μας, έδωσε το στίγμα των εορτών, σε μια εποχή που η δυσθυμία από την ανέχεια και την οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τους πάντες.
Εξαιρετική ήταν η παράλληλη έκθεση υλικού του Ε.Λ.Ι.Α. με αφίσες, παρτιτούρες και προγράμματα, φροντίδας Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής, έτσι ώστε στο φουαγέ (και ελλείψει τσιγάρου) το κοινό να απολαύσει και να αναθυμηθεί βιώματα από το σινεμά και το θέατρο.

Αιχμές
Στην πρώτη του αυτή δημόσια και επίσημη εμφάνιση ο καλλ. διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. άδραξε την ευκαιρία από την παρουσία τόσου κόσμου, για να ενημερώσει για τις δυσκολίες που παραμένουν, για την ασυνέπεια του Δήμου Χίου και την παντελή αδιαφορία της απερχόμενης δημοτικής αρχής, όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις, κοντολογίς ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταβληθεί από την ετήσια επιχορήγηση του 2010.
Τα πάντα λειτουργούν στο Θέατρο με την υπομονή και άνευ απολαβών ενασχόληση του προσωπικού, ενώ για τις πολυπόθητες ενημερότητες, ασφαλιστική και φορολογική, μέλη του Δ.Σ., με πρώτο τον πρόεδρο του Οργανισμού, Π. Κρίκη, βάζουν το χέρι στην προσωπική τους τσέπη, ώστε να καταβάλλονται οι δόσεις.
Ακόμη και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την καταβολή των αντιτίμων των εισιτηρίων των συντελεστών από εθελοντές και πρόθυμους φίλους, με το Γ. Περαντάκο να εμφανίζεται αφιλοκερδώς.
Ο Γ. Ζαφείρης διατύπωσε δημόσια την ελπίδα η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και δημόσια κανείς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη όσον αφορά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο νέο διευρυμένο Δήμο.

Γιώργος Ξανθάκης
Εφημερίδα "Πολίτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου