Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ένα μουσείο από το χθες... διαβατήριο για το αύριο

ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΖΑ ΚΑΙ ΑΓΛ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
Αναδημοσίευση εφημερίδα "Πολίτης" 13/08/2010, A.K.

Το μουσείο πηγή: εφημερίδα Πολίτης
Ένα μοναδικό διαβατήριο για να επιστρέψει η Καλαμωτή στις εποχές της ευημερίας και της ανάπτυξης δίνεται μέσα από την προοπτική της ίδρυσης του Μουσείου της Καλαμωτής, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχαήλ Καζά και Αγλαΐας Φραγκούλη. Το μουσείο της Καλαμωτής δε θα είναι ένα ξεκομμένο λαογραφικό ή θεματικό μουσείο, από αυτά που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν τελευταία από Πολιτιστικούς Συλλόγους ή άλλους φορείς. Φιλοδοξεί να μπει στο χάρτη των επισκέψιμων σημείων στο νησί και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της βιωματικής μεθόδου, μέσα από την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα και το γεωφυσικό περιβάλλον, να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα της ζωής σε ένα μαστιχοχώρι από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Η μελέτη

Με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου και την προσέλκυση περισσότερων Καλαμωτούσων, εντός κι εκτός νησιού, εκπονήθηκε, σε εθελοντική βάση, μελέτη στην οποία λήφθηκαν υπόψη η προικοδότηση που χωριού με έναν πολιτιστικό χώρο που θα προβάλει τον ίδιο τον οικισμό αλλά κι όλους τους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίου, μέσα από την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους στο χρόνο, στο χώρο, στην παραγωγική διαδικασία, στην καλλιέργεια της μαστίχας, στην καθημερινότητά τους γενικότερα. Όλα αυτά όμως δε θα γίνουν στατικά ή αφηγηματικά, θα γίνουν βιωματικά και με τη χρήση σύγχρονων μέσων. Στόχος είναι αρχικά η Καλαμωτή να συμπεριληφθεί στο χάρτη των επισκέψιμων σημείων της Χίου. Όπως εξήγησε η κ. Μπενέκη, από τον Βάρβακα, στην κάτω πλατεία, που είναι το οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του χωριού, το τελευταίο οχυρό για ένα μεσαιωνικό οικισμό, όπου στεγάζεται το Μουσείο, ο επισκέπτης θα παίρνει σύντομα και περιεκτικά τις πληροφορίες εκείνες που θα χρειάζεται για να περιπλανηθεί σε συγκεκριμένους προορισμούς μέσα στο χωριό, (π.χ. λαογραφικό μουσείο, παλιό σαμαράδικο, παραδοσιακό σπίτι το οποίο διατηρείται όπως ακριβώς ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες κ.αλ), βιώνοντας από πρώτο χέρι την αρχιτεκτονική, την ιστορία, το χθες αλλά και το σήμερα του οικισμού, αποκτώ ντας μια εναργή εντύπωση για την ιστορική του φυ σιογνωμία.

Εκδηλώσεις

Από το συνολικό πλάνο δε λείπουν και οι εκδηλώσεις, τις οποίες κάθε σύγχρονο μουσείο πρέπει να προκαλεί. Φέτος διοργανώθηκαν με επιτυχία η ενημερωτική συνάντηση για την ένταξη της μαστίχας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της Unesco, η έκθεση της διπλωματικής εργασίας της αρχιτέκτονος Μ. Κολτσάκη, σχετικά με την αρχιτεκτονική της Καλαμωτής και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Καλαμωτή», τα έργα των οποίων θα αποτελέσουν και το υλικό για την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Ιδρύματος. Παράλληλα, λειτουργεί στο χώρο του Ιδρύματος αντιδανειστική βιβλιοθήκη, όπου κάποιος φέρνοντας ένα δικό του βιβλίο μπορεί να δανειστεί κάποιο άλλο, καθώς και δίκτυο για πρόσβαση στο Internet. 
Τα έργα των παιδιών πηγή: εφημερίδα Πολίτης

                    η έκθεση της αρχιτέκτονος Μ. Κολτσάκη  πηγή: εφημερίδα Πολίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου