Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου "Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950 – 2010. Εξήντα χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη Νότια Χίο"

Κυριακή 8 Αυγούστου στις 20:00
Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμωτής


Ο καθηγητής Γεώργιος Ιωάννη Δαμαλάς, παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο «Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950 – 2010. Εξήντα χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη Νότια Χίο». Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της ίδρυσης του σχολείου, τιμά τους δωρητές, αναφέρει θύμησες και βιώματα μαθητών και καθηγητών που πέρασαν από αυτό το σχολείο και επισημαίνει την τεράστια εκπαιδευτική, κοινωνική και ηθική προσφορά του ιδρύματος στην κοινωνία των χωριών της μαστίχας.
Το έργο του αστείρευτου επιστήμονα και συγγραφέα εξέδωσαν από κοινού οι Σύλλογοι «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ» και «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» θέλοντας παράλληλα να διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι, όσο η Καλαμωτή γεννά δωρητές και ευεργέτες και έχει ανθρώπους που νοιάζονται για το χωριό χωρίς να φείδονται χρόνου και προσπάθειας για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του, το μέλλον τής ανήκει, παρά τις δυσκολίες που πέρασε και αντιμετωπίζει ακόμη σ’ αυτή τη κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.
Θα θυμηθούμε, νοσταλγώντας την πιο γλυκιά και ανέμελη ηλικία μας, τα μαθητικά μας χρόνια, θα τιμήσουμε τους ευεργέτες και δωρητές του σχολείου μας, θα γνωρίσουμε το νέο βιβλίο και θα ευχαριστήσουμε τόσο το συγγραφέα, όσο και τους χορηγούς μας, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση του.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

20:00 Καλωσόρισμα από τους προέδρους των δύο Συλλόγων, Σεβαστή Πειραντάκου και Θεοδόση Σταθόπoυλο.
20:10 Δέηση στη μνήμη των Ευεργετών και Δωρητών του Γυμνασίου Καλαμωτής. Ύμνος των Ευεργετών.
20:20 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ: Ένα έργο συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης με πρωτεργάτη το μεγάλο ευεργέτη Κωνσταντίνο Βαμβακά.
Μιχάλης Σταμούλας, απόφοιτος ΄57, δάσκαλος.
20:35 Η εξηντάχρονη πορεία και προσφορά του Γυμνασίου Καλαμωτής στη νότια Χίο. Θύμησες, βιώματα, σταθμοί και ορόσημα.
Αργυρώ Βαρλά, απόφοιτος ΄60, διευθύντρια και καθηγήτρια Γυμνασίου- Λυκείου Καλαμωτής, πρώην δήμαρχος Μαστιχοχώρων.
20:50 Λίγα λόγια για τους συντελεστές της έκδοσης των δύο Συλλόγων.
Αγγελική Μαΐστρου, απόφοιτος ΄98, καθηγήτρια του Λυκείου Καλαμωτής
21:00 Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γεωργίου Δαμαλά, Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950- 2010. 60 χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη Νότια Χίο.
Ισίδωρος Πρώιος, απόφοιτος ΄54,διευθυντής και καθηγητής εξατάξιου Γυμνασίου Καλαμωτής
21:20 Χαιρετισμός από τους Διευθυντές των δύο Σχολείων και τους συντελεστές της έκδοσης.

1 σχόλιο:

  1. Μιχάλη Κανάριε τυχαία έπεσα στα Μαστιχοχωρούσικα Νέα. Πολλές φορές τα καλά λόγια μας είναι "δια το θεαήναι" που λένε "τοις ανθρώποις". Γιαυτό και δε σου γράφω τίποτα σχετικό. περιορίζομαι μόνο στο να σου πω ότι το χάρηκα και ότι συγκινήθηκα. Στην εκδήλωση ήμουν και εγώ από όπου και πήρα το βιβλίο. Θα ήθελα με την ευκαιρία λοιπόν να σου πω ό,τι είπα και στο Γιώργο το Δαμαλά. Το Γυμνάσιο της Καλαμωτής και κατ΄ επέκταση το ίδιο το χωριό, για όποιον είναι απ΄ έξω φαίνεται σαν κάτι μικρό που προσπαθεί να φανεί μεγάλο. Για μας που ζήσαμε κάποια πράγματα είναι αντίθετα κάτι το πολύ μεγάλο το οποίο προτιμά να δείχνει μικρό. Χαρακτηριστικό αυτό των πραγματικά σοβαρών και υπεύθυνων οντοτήτων (ας το πω έτσι). στο συμπέρασμα αυτό κατάληκα με το βιβλίο αυτό και την εξαιρετική παρουσίαση που έκανες της συνάντησής μας.
    Να είσαι καλά.
    Γ.Μ.Ζησιμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή