Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ (1950-2010) 60 χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς

Αναδημοσίευση εφημερίδα «Πολίτης» 16/08/2010 Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΑΡΙΟΥ

Την Κυριακή 8 Αυγούστου το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Καλαμωτής, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ 1950-2010 60 χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη νότια Χίο», που εξέδωσαν απο κοινού οι δύο πολιτιστικοί φορείς της Καλαμωτής, ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής και ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής.

Η δέηση
Συγγραφέας ο ακούραστος καθηγητής, Γ.Ι.Δαμαλάς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσία του ιερέα Απ. Γαλάτουλα και των ιεροψαλτών Ν. Γαλάτουλα και Π. Μιχαλάκη, που έψαλαν και τη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου ευεργέτη της Καλαμωτής, Κ. Βαμβακά, αλλά και όλων όσοι συνέβαλαν στην ιδέα της δημιουργίας του Γυμνασίου και μόχθησαν για την κατασκευή του.

Ο ύμνος
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε σε όλους ο ύμνος Πέτα-Πέτα, που έψαλε η χορωδία του Προοδευτικού Όμιλου Καλαμωτής, του οποίου η σύνθεση και μελοποίηση ήταν έργο της αείμνηστης δασκάλας Α. Δαμαλά.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν κατά σειρά οι δύο πρόεδροι των Πολιτιστικών Φορέων, Σ. Ι. Πειραντάκου και Θ. Α Σταθόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα στις νεότερες γενιές των συντοπιτών τους, το γενικότερο πνεύμα δημιουργίας και προσφοράς για το κοινό καλό που κυριαρχούσε την περίοδο εκείνη στην Καλαμωτή. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο συνταξιούχος δάσκαλος και απόφοιτος του Γυμνασίου, Μ.Α. Σταμούλας, που εξιστόρησε τους παράγοντες που συντέλεσαν στην ίδρυση του Γυμνασίου και τους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου και καθοριστικού έργου για την πορεία και το μέλλον της περιοχής.

Οι ενέργειες κατασκευής
Η πρώτη επίσημη ενέργεια για την ίδρυσή του έγινε το 1947 από τον τότε πρόεδρο της Καλαμωτής Ισ. Μισαϊλίδη, που με αναφορά που υπέβαλε στην ΙΣΤ’ Γενική Επιθεώρηση Μ.Ε. Σύρου ζήτησε τη δημιουργία του Γυμνασίου Καλαμωτής. Για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων συστήθηκε Ερανική Επιτροπή με πρωτοβουλία της Κοινότητας. Ερανική Επιτροπή ίδρυσαν και οι ομογενείς της Αμερικής, όταν ενημερώθηκαν για το μεγάλο στόχο της ενέργειας. Η ποθητή απόφαση ήρθε από το Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αρ. 453/17-1-1950 έγγραφο, που έδωσε την έγκριση για την κατασκευή Τριτάξιου Γυμνασιακού Παραρτήματος του Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Από το Σύλλογο Καλαμωτούσων Αμερικής στάλθηκαν 25.000 δολάρια. Με τα χρήματα αυτά και την προσωπική εργασία όλων των Καλαμωτούσων την Άνοιξη του 1950 άρχισαν οι εργασίες, που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 1951, οπότε και λειτούργησε.

Το εξατάξιο
Την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, του εξατάξιου πια Γυμνασίου, στη συνέχεια ανέλαβε ένα άλλο μεγάλο τέκνο του χωριού, ο Κ. Βαμβακάς. Οι εργασίες ανέγερσης της «Βαμβακείου πτέρυγας» που ξεκίνησαν το 1955 και πάλι με τη συμμετοχή όλων των χωριανών, ολοκληρώθηκαν το 1956, οπότε και παραδόθηκε στη χρήση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το Μάρτιο του 1962 απέκτησε την αυτοδυναμία του και από παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου μετατράπηκε σε ανεξάρτητο εξατάξιο Γυμνάσιο, ιδιότητα με την οποία λειτουργεί παραγωγικά έως και σήμερα.

Η διευθύντρια
Μετά τον Μ. Α. Σταμούλα, το λόγο πήρε η Α. Βαρλά-Γαλάτουλα, απόφοιτος του 1960, καθηγήτρια και διευθύντρια του Γυμνασίου. Με βαθειά συγκίνηση μίλησε για ένα πλήθος εμπειριών, αναμνήσεων και βιωμάτων από την εποχή όπου ήταν μαθήτρια, μέχρι τα χρόνια που διατέλεσε καθηγήτρια και διευθύντρια.

Η προσφορά
Τη σκυτάλη πήρε ο απόφοιτος του 1954 και μετέπειτα καθηγητής του Γυμνασίου, Ισ. Πρώιος, που με μοναδικά αισθαντικό τρόπο παρουσίασε το βιβλίο του μαθητή του, λέγοντας ότι ο συγγραφέας με τη γραφίδα του μεταξύ άλλων τιμά τους δωρητές, αναφέρει θύμισες και βιώματα μαθητών και καθηγητών που πέρασαν από το σχολείο και επισημαίνει την τεράστια εκπαιδευτική, κοινωνική και ηθική προσφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία των χωριών της μαστίχας.

Οι ευχαριστίες
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας, που δεν δίστασε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του βιβλίου και της παρουσίασής του. Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική απονομή των δερματόδετων βιβλίων από τους δύο Συλλόγους στους χορηγούς και τους διευθυντές των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου