Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Λύκειο Καλαμωτής- Ιστορία του Σχολείου µας



Αρχές τoυ 1947 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Ισίδωρος Μισαηλίδης, µε αναφορά τoυ στην ΙΣΤ' Γενική Επιθεώρηση ΜΕ Σύρου, ζητά τη δημιουργία Γυµνασίου Καλαµωτής. Συστήνεται ερανική επιτροπή (Διάταγµα 159/18-6-1948). Με τo υπ' αριθµ. 453/17-1-1950 ιδρύεται τo τριτάξιο Γύµνα σιακό Παράρτηµα τoυ Γυµνασίου Αρρένων Χίου µε έδρα την Καλαµωτή. Επιχειρηµατoλογία για την ίδρυση του Σχολείου: «Η γεωγραφική θέση της Καλαµωτης η οποία βρίσκεται στo κέντρο των Mαστιχoχώρων, η µη ύπαρξη Γυµνασίου σε ολόκληρο τo Νότιo τµήµα τoυ νησιού και ο µεγάλος αριθµός γυµνασιόπαιδων, προερχοµένων από Καλαµωτή και τα γύρω χωριά.»

Ο Σύλλογος Καλαµωτουσίων Αµερικής στέλνει 25.000 δολάρια και µε προσωπική εργασία όλων των κατoίκων του χωριού αρχίζουν οι εργασίες ανέ γερσης της Βόρειας πτέρυγας. Aρχές του 1951 η πτέρυγα παραδίνεται για χρήση. Από τις αρχές τoυ 1950 τo λειτoυργούν παράρτηµα στεγάζεται στη Moρφωτική Ένωση Καλαµωτής και στo Δηµοτικό Σχολείο. Από τo 1953-54 λειτoυργεί σαν εξατάξιο παράρτηµα. Το 1955 ξεκίνησε η ανέγερση της Βαµβακείου πτέρυγας του Γυµνασίου και τo 1956 παραδίνεται και αυτή για χρήση.

Το 1956 γίνεται επισκευή της στέγης τoυ Λυκείου. Το 1963 κατα σκευάζονται οι τoυαλέτες των δύο σχολείων σε ανεξάρτητo χώρο. Το 1966 εγκρίνεται δαπάνη για την κεραµοσκεπή τoυ Λυκείου, που τoπoθετείται τo 1972. Γύρω στo 1988 γίνεται επισκευή στα υπόγεια του Λυκείου. Το 1990 κα τασκευάζεται η πτέρυγα τoυ γυµναστηρίoυ και παίρνει τo Σχολείο µας τη ση­µερινή τoυ µορφή. Τον Ιούνιο του 2009, ολοκληρωθηκε η µελέτη γενικής επισκευής της Βόρειας πτέρυγας και µε χρηµατoδότηση από τo ΕΣΠΑ θα επισκευασθεί και θα δοθεί ανακαινισµένη πλήρως, για χρήση.

Σαν διευθυντές τoυ Λυκείου υπηρέτησαν οι παρακάτω καθηγητές:

Mαϊστρoς Ιωάννης, Κατσιµάνης Κυριάκος, Τσουρός Γεώργιος, Στάθης Θεόδωρος, Κρουσουλούδης Ιωάννης, Τσέκος Αθανάσιος, Μπουτζούρης Ιωάννης, Πρώιος Ισίδωρος, Βασιλάκης Εµµανουήλ, Καµπάνη Χαρίκλεια, Παναγοπούλου Aναστασία, Γαρρής Στυλιανός, Βλάχος Εµµανουήλ, Ιωαννίδου Επιστήμη, Κουφοπαντελής Γεώργιος, Γιαννακόπουλος Βασίλειος, Βολίκας Μάρκος, Κουνής Παναγιώτης, Φούτσoς Αναστάσιος, Κοµνηνός Δηµήτριος, Μονίαρος Θεόδωρος, Πασσάδη Αθηνά, Δαµαλάς Στυλιανός, και σήµερα υπηρετεί σαν Διευθυντής ο Δηµητράκης Νικόλαος.

Η ίδρυση και η λειτoυργία Γυµνασίου και Λυκείου στην Καλαµωτή έδωσε την ευκαιρία να µορφωθούν παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώµατα των χωριών της περιoχής και σηµαντική ώθηση στην οικονοµική και κοινω νική ζωή των Mαστιχoχωρίων. Μεγάλος αριθµός επιστηµόνων, που προ σφέρουν τις υπηρεσίες τouς διακρινόµενοι για τo ήθος, την υπευθυνότητα και την επάρκειά τoυς, αποφοίτησε από τo Λύκειο Καλαµωτής, τιµώντας τα Mαστιχoχώρια.

Νικόλαος Δημητράκης
Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου